|

Fındık fiyatları belli oldu! TMO il il fındık fiyatları güncel listesi 2023

2023 yılı fındık fiyatı açıklandı mı? sorusu yanıt buldu. 2023 fındık fiyatları belli oldu. Fındık alımı yapan devlet destekli firma Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alımı gerçekleştirilen fındıklar için belirlenen güncel fiyatlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Güncel fındık alım fiyatlarının yayınlanması ile birlikte hem özel sektör hem de TMO bünyesine satışı gerçekleştirilen fındıklar için güncel fiyat listeleri netleşti. Ordu, Samsun, Giresun, Sakarya, Düzce 2023 il il güncel fındık fiyatları ile ilgili son gelişmeler haberimizde.

09:11 - 8/08/2023 Salı
Güncelleme: 09:12 - 8/08/2023 Salı
Yeni Şafak
Fındık fiyatları
Fındık fiyatları

Fındık alım fiyatlarının fındık üreticileri için çok büyük bir önemi bulunuyor. 2023 yılının yeni sezon ürünü için hasat yavaş yavaş başladı. Karadeniz bölgesinde sahil kesimlerinde bazı üreticiler fındıklarını toplamaya başladılar. 2022 yılında fındık fiyatları 30 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. 2023 il il güncel fındık fiyatları belli oldu mu?

2023 FINDIK FİYATLARI AÇIKLANDI MI?

Fındık fiyatları, üreticinin gündeminde! 2023 fındık taban fiyatları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından paylaşılması bekleniyordu, haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi.

2023 İL İL FINDIK FİYATLARI

Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bu sene 770 bin tonluk rekolte bekliyoruz. TMO'yu yeniden görevlendirdik. Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlenmiştir." dedi.

Erdoğan yaptığı açıklamada 2023 yılı fındık alım fiyatlarını şu sözlerle duyurdu; "16 ilimizde yaklaşık 500 bin çiftçimiz fındık alım fiyatlarını değerlendirdik. Geçen sene rekoltemiz oldukça iyi geldi. Bu sene 770 bin tonluk rekolte bekliyoruz. TMO'yu yeniden görevlendirdik. Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlenmiştir. "Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan destekleme ödemesi ile ilgili olarak ise "Alımlarda her bir randıman için kg başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerime ayrıca kilogram başına 2 lira 70 kuruş destekleme ödemesi yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 fındık fiyatlarını açıkladı! Buna göre:

Giresun kalite kilogram başına 84 lira,

Levant kalite için kilogram başına 82.50 kuruş oldu.

Ayrıca alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticiye kilogram başına 2 lira 70 kuruş destelekleme ödemesi yapılacak.

LEVANT KALİTE FINDIK NE DEMEK?

Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara verilen ortak isimdir. Yetiştirildiği yere göre Levant Akçakoca, Levant Ordu, Levant Trabzon ve Levant Samsun olarak isimlendirilen bu fındıklar Giresun kalite fındıklardan daha az yağ oranı içermesine rağmen diğer ülkelerde yetiştirilen fındıklardan genellikle daha yüksek yağ oranına sahip olup, tat bakımından da üstün niteliktedirler.

GİRESUN KALİTE FINDIK NEDİR?

Giresun ilinin tamamında yetiştirilen tombul fındıklar ile az çok Giresun kalitesi özelliği taşıyan Trabzon ilinin Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetiştirilen tombul fındıklardır. Dünyanın en üstün özellikli fındıklarıdır. Dünyadaki fındık çeşitleri içinde en yüksek oranda zar atan fındıktır.

2022 FINDIK FİYATLARI

2022 yılı fındık alım fiyatı Giresun kalite kabuklu fındık kilo başına 54 lira olarak açıklanmıştı.

FINDIK NE ZAMAN TOPLANIR?

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından fındık üreticilerine erken hasat yapılmaması konusunda uyarıda bulunuldu.

Üreticilerin bahçelerinde erken hasat yapması halinde randıman kaybı yaşanacağı belirtilerek Giresun’da fındık hasat tarihleri da açıklandı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Giresun’da 250 rakıma kadar olan sahil kesimde 12, 250-500 rakımda orta kesimde 17 ve 500 rakım üzerindeki yüksek kesimlerde ise 24 Ağustos hasat tarihleridir. Hasat zamanı için dalda bulunan fındığın nem oranının yüzde 30’un altına düşmesi, fındık sert kabuğunun yüzde 75 oranında kızarması, danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi, ve iç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi gerekmektedir. Ayrıca sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan fındık dallarının sallandığı zaman mevcut meyvelerin yüzde 75’inin daldan döküldüğü belirlenince hasadın başlanması gerekir. Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar kurutulduktan sonra dıştaki meyve kabuklarının rengi donuk kalır. Erken hasat edildiği takdirde meyve kalitesi düşer, fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir ve kolay bozulur. İç dolgunluğu düştüğü için randıman düşük olur. Fındıkta aflatoksin oluşmaması için toplama tarihi resmi olarak ilan edildiği tarihten önce toplanılmamalıdır” denildi.


#fındık
#fındık fiyatları
#2023 fındık fiyatları
#tmo
#Toprak Mahsulleri Ofisi
9 ay önce